gastrolivstil

gastrolivstil

Om bloggen|gastrolivstil

Livet skal leves med ultimativ god mad, drikke og berigende selskab. Del med alle os gastro nørder, der elsker at smage, bage, lege med maden, opleve maden med alle sanser - og vil prøve det ypperste. Del med os der elsker at anrette, indrette, grille, hygge og overraske, så det sparker røv.

ROKKEVINGE MED BLÅ KARTOFLER

HovedretterPosted by Mullepigen Tue, September 20, 2016 13:49:29

· 1 spsk rapsolie

· 600 gr blå kartofler (byens-groenttorv.dk)

· 500 gr skorzonerrødder

· 40 gr smør

· Havsalt og sort peber

· 1 bundt krydderurter

· 2 æg

· 3 spsk rugmel

· 1 spsk kapers

· 2 skalotteløg

· 600 g filet af rokkevinge

· 1 dl mælk/fløde

Vask kartoflerne og kog dem i letsaltet vand, til de er møre.
Kog æggene i en kasserolle med vand i 9-10 minutter, til de er hårdkogte. Lad dem køle af, pil og hak dem groft.
Skær skalotteløgene i fine ringe.
Pil de lune kartofler, skær dem i både og vend dem med løgringe, hakket æg, rapsolie, kapers, havsalt og sort peber.

Del fisken i fire stykker. Fold dem på midten og vend dem i rugmel. Steg rokkestykkerne på en pande i smør i 5-6 minutter på hver side.

Vask og skræl skorzonerrødderne. Læg dem i en skål med mælken og vand, så det dækker. Så bliver de ikke brune. Skær dem i stave på ca. 5 centimeter og steg dem i olivenolie i 5-6 minutter, til de er gyldne.

Server kartoflerne med fisken og skorzonerrødderne og drys med friskhakkede krydderurter.



  • Comments(0)//gastrolivstil.bestgastro.dk/#post25

Nem Noma forret med blomkål

ForretterPosted by Mullepigen Tue, September 20, 2016 11:47:22

Grydestegt blomkål og kærnemælk
Forret til 4 personer

Blomkål

  • 1 fast dansk økologisk blomkålshoved
  • 100 gr smør
  • 6 kviste citrontimian

Find 4 lige store buketter på blomkålshovedet og skær top og bund af. Steg blomkålshovederne møre og karamelliseret på den ene side. Lad dem trække 3 min. i smørret inden servering. Krydr godt med salt.

Korianderolie

  • 1 bt koriander
  • 1 dl vindruekerneolie

Skyl og pluk korianderen. Den afdryppede koriander blendes. Opvarm olien til 60-70 gr. Hæld den i blenderen i 5 min. Lad trække i en time og sigt gennem kaffefilter eller viskestykke. Hold olien mørkt og koldt. Den kan holde sig 4-6 dage.

Kærnemælks-vinaigrette

  • 2 dl biodynamisk kærnemælk (stuetemperatur!)
  • Korianderolien
  • Salt


Smag kærnemælken til med salt og skil med olien. Lad kærnemælks-vinaigretten stå ude, så den ikke er kold.

Urter

  • Korianderblomster
  • Korianderblade

Skyl og pluk urterne og hold dem kolde indtil servering.



  • Comments(0)//gastrolivstil.bestgastro.dk/#post24

Fermentering vinder årets ret 2016

FermenteringPosted by Mullepigen Tue, August 23, 2016 11:45:52
Vinderen blev dog Jakob Mielcke med en helt igennem elegant ret. I en kold krabbebouillon med dråber af kaffir-limeolie lå to små pakker af fermenteret selleri med fyld af taskekrabbe og yuzutilsmagt macparpone. Den asiatisk inspirerede ret fik et skud “kokosmælk” i form af ostevallesne, der gav cremethed til retten. Et enigt panel kårede den til vinder.
Læs mere om Mielcke & Hurtigkarl i Frederiksberg Have

http://feinschmeckeren.dk/anmeldelser/mielcke-hurtigkarl/

  • Comments(0)//gastrolivstil.bestgastro.dk/#post22

Amarone fra Monte Tondo

VinPosted by Mullepigen Tue, August 23, 2016 11:39:18
Vinmager Gino Magnaboscos helt store stolthed er Monte Tondos Amarone. Baseret på de absolut bedste druer fra Monte Tondos marker i Valpolicella Classico. 70% Corvina og 30% Rondinella høstet i starten af oktober, hvorefter druerne tørres i "fruittai", de specielle tørrerum, i ca. 5 måneder. Efter gæring med drueskaller i 25 dage er vinen lagret 40 måneder i egetræsbarrique. Overdådig og utrolig intens aroma med nuancer af tørret frugt, blommer, kaffe og sorte oliven. Smagen er tæt og koncentreret uden at miste Monte Tondos karakteristiske elegance. Eftersmagen er utrolig lang og struktureret med de fineste tanniner. Fantastisk vin som et glas efter et flot måltid, men kan også passende serveres til grillet eller braiseret kød og ikke mindst intense og faste oste. Vi anbefaler at ilte vine 3-4 timer før servering ved 15-16 grader. Kan gemmes op til 20 år fra høståret.

Monte Tondo er beliggende få kilometer udenfor Verona, i de smukke bakker i Soave. Familien Magnabosco er tredje generation på denne lille vingård. Specialet er de saftige hvidvine fra Soave. Decanter har bl.a. kåret Soave fra Monte Tondo til Italiens bedste hvidvin og flere gange har vinene opnået 3 glas i Gambero Rosso. De sidste 5-6 år er Monte Tondo dog også for alvor kommet på scenen hvad angår Valpolicella, Ripasso og Amarone, og også her vurderes de i dag blandt områdets bedste.



  • Comments(0)//gastrolivstil.bestgastro.dk/#post21

vin opbevaring

VinPosted by Mullepigen Mon, August 01, 2016 15:03:03
Jeg drømmer om et vinkøleskab - jeg får jo aldrig den franske vinkælder alligevel - suk.


Men til brug i mit lille køkken, virker de stor og klodsede.

Når vi skal have renoveret køkkenet næste gang så vil jeg gå efter dette:

Et integreret køleskab eller skuffe. Det er smart til det lille behov.

Løsningerne fås hos de fleste hvidevare butikker - men jeg har ikke tænkt på den løsning før.

Så kan jeg låne en kælder til gemme vinen.

  • Comments(0)//gastrolivstil.bestgastro.dk/#post18

hvide mug pletter

dry-agingPosted by Mullepigen Mon, July 18, 2016 20:28:52

Hvid ”svamp” på kødet

Mange går i panik, når de ser hvide mug lignende pletter på deres dyre kød under dry-aging.

Gå ikke i panik. Har du sat tænderne i en lækker italiensk salami med hvid overflade?

Var du bange for at spise den?

Smagte den godt?


Det er meget vigtigt at du lærer at skelne de gode svampe/bakterier fra de dårlige. Fedt og salt kommer også til overfladen i pletter.

Når man laver salami er den optimale luftfugtighed ved modning er 70-75 %. Når den er lavere vil der dannes ”skorpe” for hurtigt som vil forhindre fugten indvendigt i at fordampe. Så vil kødet være tørt på ydersiden men blødt og delvist råt indvendigt. Det ønsker vi ikke.

Der skal ske en kontrolleret, kontinuerlig og langsom proces, hvor fugten langsomt fordamper og vigtige pencillin bakterier/svamp begynder at opbygges på ydersiden. Når italienerne laver salami kalder de dette ”Fiore” eller blomstring. Det fungerer som en naturlig antioxidant og beskytter mod harskning. Så længe svampen er tilstede vil kødet fortsætte med at udvikle smag.

Nogle bruger faktisk kunstige midler som Bactoferm Mold 600 for at sikre processen.

Problemet for os entusiaster, at vi tænker hvidt er godt – blåt og grønt er dårligt. Men netop på italiensk salami kan du godt opleve at salami hænger med grøn blå belægninger.


Brug din næse og den sunde fornuft. Hold øje med kødet.

Lugter kødet godt? Hvide kalk lignende belægninger pletter er fint. De skæres af, inden tilberedning.



Men dette her - ud med det:




  • Comments(0)//gastrolivstil.bestgastro.dk/#post17

Nem og fantastisk havregrød overnight sous vide

sous videPosted by Mullepigen Tue, July 05, 2016 11:49:30


Kost- og ernæringsmæssigt er det absolut en god idé, hvis grød virkelig bliver trendy – grød er sundt!

Havregrøden kan spises med frugt, bær, hakkede nødder, kerner, frø, marmelade, kanel, vanilje, kardemomme, smør, sukker, rosiner, abrikoser, honning eller kokosmel.

Skift væden mellem vand, mælk, rismælk, mandelmælk eller sojamælk.

Spis den til morgenmad, som dessert, mellemmåltid eller aftensmad.

54 g havregryn

160 ml mælk

240 ml vand

2 tsk. (10 ml) rosiner

1 tsk. (5 ml) honning eller ahorn sirup

Brug 2 (300 ml) sylteglas med låg

Sous viden skal stå på 60 gr.

Del havregryn og mælk i hvert glas og hæld 120ml vand I hvert glas.

Tilsæt de øvrige ingredienser

Sæt glassene i sous vide med lågene over vandlinjen. Husk at skrue lågene godt fast.

Kog dem natten over – mindst 10 timer.

Stå op til varm dejlig grød – spis evt. med ske lige fra det lune glas. Er du ikke bekymret for kalorier – tilsæt lidt smør.



  • Comments(0)//gastrolivstil.bestgastro.dk/#post3

sous vide søde kartofler med røget hvidløg og paprika

sous videPosted by Mullepigen Tue, July 05, 2016 11:18:45


1 kg søde kartofler, skrællet og skåret i tern

10 fed bagt og røget hvidløg*

100 gr smør

2 tsk Smoked Paprika

2 tsk hakket timian

50 ml ahorn sirup

havsalt

Smøret skal være blødt – bland det med hvidløg, paprika, timian, ahorn sirup og smag til med salt. Læg de ternede søde kartofler og smøret I en vacuum pose og vakuumer.

Lad det få 30 gr. i sous viden i 45 – 60 min.

Inden servering gives en gylden stegeskorpe på varm pande eller grill pande. Pas på ikke at røre for meget rundt, så de bliver mosede.

Hvis du tilsætter en god Dijon sennep til smøret får retten lidt heat & spice.

*Røget grillet hvidløg:

Fjern kun det yderste lag skræl fra hvidløg. Skær toppen af hvidløgene, så feddene ses.

Læg hele hvidløg på en alubakke til grill, spray lidt olivenolie, peber og salt over.

Læg røgsmuld eller flis i røgbakkerne.

Giv dem indirekte varme i mindst en time. Jo længere tid jo blødere bliver løget

  • Comments(0)//gastrolivstil.bestgastro.dk/#post2
Next »